Veilig rijden met de caravan

Het is eindelijk weer zo ver! Tijd om op een welverdiende vakantie te gaan. U heeft een mooie vakantie bestemming uitgezocht en de caravan uit de stalling gehaald.

Alle spullen zijn ingeladen en u bent klaar om te vertrekken. Eenmaal op de snelweg, krijgt u de smaak te pakken en gaat het gaspedaal wat verder in. Maar dan begint de caravan te slingeren en u ziet het ongeluk al gebeuren!

Om dat te voorkomen en om veilig op uw bestemming aan te komen, kunt u met een aantal dingen rekening houden en volgen hier ook een aantal tips. Hierover krijgt u ook niets geleerd tijdens uw rijlessen hoewel u met een rijbewijs B wel met caravan mag rijden. Wat zijn hier voor de regels en waar moet u rekening mee houden?

Rijden met caravan met een rijbewijs B

Met een rijbewijs B mag u gewoon de weg op met een caravan. Maar wat zijn hier de regels voor?

U heeft ongetwijfeld tijdens het behalen van uw theorie voor rijbewijs B een aantal regels geleerd met betrekking tot dit onderwerp. Maar u heeft tijdens deze lessen nooit geoefend met het rijden met aanhanger (of caravan).

Als u met een rijbewijs B rijdt, dan mag:

– De aanhanger niet zwaarder zijn dan 750 kg (incl. lading)
– Het maximale gewicht van auto en aanhanger (incl. lading) niet zwaarder zijn dan 3500 kg (aanhanger mag in dit geval wel zwaarder zijn dan 750 kg)

Is het gewicht hoger? Dan heeft u een rijbewijs BE nodig. Let dus op, voor dat u vertrekt, dat u rekening houdt met het gewicht van auto en aanhanger.

Voorbereiding om veilig de weg op te gaan

Voordat u de weg opgaat met uw caravan, kunt u al met een aantal dingen rekening houden. Bijvoorbeeld met het laden van de auto en de caravan. De manier waarop u de caravan en de auto laad heeft effect op hoe de caravan reageert op de bewegingen van de auto, op de wind en op de zuiging van andere voertuigen enz.

Daarom is het belangrijk dat u zorgt dat er een goede balans tussen auto en caravan is. Zorg er voor dat de auto altijd zwaarder is dan de caravan. Zorg er daarbij ook voor dat de caravan niet meer dan 75% van het gewicht van de beladen auto heeft.

Let ook bij het laden van de caravan dat het meeste gewicht aan de voorkant zit. Plaats de spullen zo laag mogelijk en zo dicht mogelijk bij de as. Dit zorgt voor een hogere kogeldruk, wat betekent dat de kracht waarmee de caravan op de trekhaak drukt groter is. Als u de caravan aankoppelt, controleer dan of de breekkabel goed bevestigd is, indien aanwezig de antislingerkoppeling naar benden duwen en controleer of de lichten correct werken (remlicht, richting aanwijzer, achteruitrijlicht, dimlicht).

Wilt u optimaal zicht hebben als u met een caravan rijdt? Zorg dan dat u caravan spiegels heeft. Deze zorgen ervoor dat u beter zicht heeft op wat er naast en achter u gebeurd.

In veel gevallen is uw snelheid minderen het enige wat u kunt doen.

De caravan gaat slinger, wat nu?

Mocht het toch gebeuren dat u onderweg bent en de caravan (of aanhanger) gaat slingeren, dan kunt u alsnog proberen om het slingeren te laten stoppen. Meestal heeft het slingeren namelijk een van volgende redenen:

  • Te hoge snelheid
  • Te lage koppeldruk
  • Verkeerde verdeling van de lading
  • Hoge windsnelheden
  • Grote zuiging inhalende voertuigen

In veel gevallen is snelheid minderen het enige wat u kunt doen. Zorg dat u niet te hard en abrupt remt maar wel snel 20 kilometer zachter gaat rijden. Zoals eerder genoemd kunt u een te lage koppeldruk en een verkeerde verdeling van de lading zelf voorkomen.

Als laatste kunt u rekening houden met uzelf!

Uw welverdiende vakantie is er eindelijk, dus u wilt niet te snel op uw bestemming aankomen. Rij op een verantwoord tempo, dan komt u veilig op uw bestemming aan en kunt u genieten van uw welverdiende rust!