Uw Caravan Klaarmaken voor de Winter

Wat moet ik doen om de caravan winterklaar te maken?

De caravan is uw trouwe vriend, het hele jaar door. Maar toch gaan er weinig mensen in de wintermaanden met de caravan op pad. Omdat het buiten erg koud en nat kan zijn, kan de caravan in de winter vaak niet het comfort bieden dat deze in de zomer wel biedt.

Om deze reden stallen veel mensen de caravan in de koude maanden, om deze vervolgens in het voorjaar weer tevoorschijn te halen. Om er verzekerd van te zijn dat uw caravan de winter goed door komt, kunt u op een aantal zaken letten.

Een goede plaats om de caravan te stallen

Dit is een zeer belangrijke zaak. Uw caravan blijft namelijk veel langer in goede conditie wanneer deze op een goede plaats overwintert. De caravan dient vooral droog en beschut te staan.

Een ideale plek hiervoor is een schuur of garage. Wanneer de caravan op een droge plaats staat dan beperkt u mos en schimmelgroei. Ook is dit beter voor de lak en afdichtrubbers.

Wanneer de stalling ook is geïsoleerd, dan is dit extra mooi meegenomen. Extreem koude temperaturen zijn niet ideaal voor uw caravan. Een paar graden vorst is echter geen probleem.

Uw caravan schoon wegzetten

Het is belangrijk dat u alle vuil en viezigheid van de caravan verwijderd. Vuil kan enerzijds de lak beschadigen. Vogelpoep of opgespat vuil van de straat kan in de lak bijten. Daarom is het goed dit vuil voor de winterstalling te verwijderen.

Aan de andere kant kan dit vuil ook ene plek zijn waar ongedierte in kan gaan zitten. Door het vuil te verwijderen zorgt u ervoor dat er geen voedingsbodem is voor mos, plantjes of insecten.

Droog houden en vochtvreters

Vocht is een grote vijand van uw caravan. Schimmel en een muffe lucht zijn altijd het gevolg van vocht. Het is daarom erg belangrijk dat uw caravan droog is. Dus geen natte voorwerpen in de carvan laten liggen wanneer deze wordt weggezet. Een natte voortent gaat schimmelen en natte bekleding gaan stinken.

Zet daarom ook een vochtvreter in uw caravan. Bij voorkeur in de verschillende ruimtes en onder de vloer/bij de installaties. Vochtvreters zorgen ervoor dat er niet langzaam condens neer kan gaan slaan en houden uw caravan daarmee droog tijdens de stalling.

Watertank en leidingen

De watertank moet goed worden schoongespoeld. Vervolgens moet deze leeg worden gepompt zodat hier geen vocht stil kan gaan staan. De leidingen moet u doorspoelen en ook droog zetten. (denk ook aan het toilet)

De fecaliëncontainer

Ook deze container moet worden schoongespoeld. Het is aan te raden hierna de rubbers een beetje in te vetten, bijvoorbeeld met olie. Op deze manier kan het rubber niet gaan plakken.

De koelkast

Vanzelfsprekend moet de koelkast leeg zijn. Daarna kunt u deze het beste op een kier zetten.

De accu

Om te voorkomen dat de accu leegloopt kunt u deze het beste afkoppelen en op een plek opslaan waar het niet vriest.

Wel of geen Caravanhoes

Er zijn verhalen dat een caravanhoes krassen zou kunnen veroorzaken. Dat is niet onze ervaring. Wanneer de hoes schoon is en op de juiste manier wordt aangebracht, dan beschermt een hoes de caravan extra. We zien ook mensen die bijvoorbeeld de caravan in een hoes onder de carport stallen voor de winter. Het belangrijkste blijft dat de caravan droog staat en (enigszins) beschut.

Een controle op de belangrijke onderdelen

U kunt uw caravan in het voorjaar laten controleren zodat u veilig de weg op gaat. Dit kan ook aan het einde van het seizoen. Op die manier bent u verzekerd dat u geen onverwachte zaken tegen komt in het nieuwe seizoen. Wij raden aan om dit al voor de winter te doen, zodat u niet voor verrassingen komt te staan in het voorjaar.

U kunt deze check eenvoudig bij ons laten uitvoeren.

Wij controleren op alle BOVAG onderdelen.