Tips voor het Rijden met een Camper

Wilt u op vakantie gaan met een camper? Prachtig!

Dan hebben wij een aantal tips voor u. Want rijden met een camper kan voor sommige mensen nog best spannend zijn. Een camper is namelijk groter en breder dan een personenauto. Voor veel campers heeft u echter niet meer nodig dan een rijbewijs B.

Maar let op! Bij een deel van de campers heeft u een rijbewijs C1 of C nodig.

Tip: Kijk daarom goed in de papieren of de camper bij u past.

Een Camper Rijdt Anders dan een Auto

Wanneer u met een camper de weg op gaat moet u er rekening mee houden dat een camper anders rijdt dan een personenauto. Niet alleen omdat deze groter en zwaarder is maar ook omdat er andere regels kunnen gelden voor het rijden met een camper.

Let er bijvoorbeeld op dat u, zeker als u zwaarder beladen bent, niet te snel rijdt. Omdat u zwaarder bent is uw remweg langer. Houdt daarom ook meer afstand met andere weggebruikers.

Als u gaat inhalen let dan op of het verstandig is om dat te doen, uw voertuig kan namelijk langzamer zijn dan u gewend bent.

Neem er ook de tijd voor als u van rijstrook veranderd. Omdat u een stuk groter/langer bent, moet u beter opletten en daarom is het goed om er extra zeker van te zijn dat u genoeg tijd en ruimte heeft.

Zorg er dan ook altijd voor dat u weet wat de afmetingen van de camper zijn!

Bij viaducten, tunnels, parkeerplaatsen enz. kan het zijn dat de camper te hoog is. Dit geldt met name in het buitenland. Het laatste wat u wilt is dat u de dak van uw camper eraf rijdt.

Een camper is ook nog eens een stuk breder dan een personen auto. Zeker als u gewent bent om het midden van een rijbaan aan te houden zult u merken dat u met een camper al snel over de rechter streep van de rijstrook rijdt.

Heeft u moeite met het onthouden van de afmetingen van de camper? Schrijf de maten op een briefje en plak dit op het dashboard. Of zorg ervoor dat u altijd iemand heeft die meerijdt. Die kan bijvoorbeeld uitstappen en aangeven of u genoeg ruimte heeft.

Het Midden van de Camper

Omdat een camper vaak langer is dan een personenauto, zult u rekening moeten houden met het midden van de camper. Als u dus een bocht neemt moet u er rekening mee houden dat de achterwielen niet dezelfde richting volgen als de voorwielen. De achterwielen nemen namelijk een kortere route.

Hierdoor kunt u makkelijk in een bocht met de zijkant van de camper tegen een obstakel botsen, zoals een verkeerspaal of bord. Als een bocht wat scherper is kunt u eerst in tegengestelde richting sturen om een grotere bocht te kunnen nemen. U kunt een bocht dus het beste zo wijd mogelijk nemen.

Achterkant van de Camper

Het midden van de camper gaat in dezelfde richting als de voorkant van de camper. Maar de achterkant van de camper zwenkt juist uit richting de andere kant. Dit kan tot zo een anderhalve meter oplopen!

Waar u bij obstakels bij het midden van de camper juist een ruimere bocht moet nemen, neemt u juist een scherpere bocht bij obstakels aan de achterkant van de camper.

Parkeren en Achteruit Rijden

Achteruit rijden en inparkeren gaat net even iets anders met een camper dan met een personenauto.

U heeft bijvoorbeeld geen achteruitkijkspiegel en een camper is zoals eerder benoemd een stuk groter met daardoor ook een grotere draaicirkel. Als u een parkeerplaats zoekt, vermijd dan krappe parkeerplekken. Als u er in kunt, moet u er ook weer uit kunnen.

Maar maak het uzelf niet te lastig! Omdat u geen achteruitkijkspiegel kunt gebruiken, zult u moeten leren vertrouwen op uw buitenspiegels en dodehoekspiegels. Deze geven een accurater beeld wat betreft obstakels dan bijvoorbeeld een achteruitrijcamera. Een camera is vaak meer op de grond gericht waardoor u obstakels over het hoofd kunt zien.

Het beste is om altijd iemand mee te nemen die kan opletten of u niets raakt en of het veilig is om achteruit te rijden of in/uit te parkeren.

Op Weg gaan met een Camper

Als u met deze dingen rekening houdt, kunt u veilig de weg op. Inmiddels denkt u vast dat het heel moeilijk is om een camper te besturen. Echter als u auto kunt rijden kunt u ook een camper besturen!

Als u het spannend vindt is het goed om de camper te testen met wegrijden en remmen. Zo krijgt u een goed idee hoe de camper reageert. En begint met rustig bochten te nemen zodat u kunt wennen aan de draaicirkel en eventueel snel kunt ingrijpen.

Veel plezier met kamperen!