Het belang van goede banden onder uw caravan

De caravan kan een echte kilometervreter zijn. Ritten van meer dan 1000 kilometer zijn geen uitzondering. Hierbij wordt er ook nog eens gereden over wegen van matige kwaliteit in bijvoorbeeld België of Duitsland. Ook kunnen er flinke verschillen in temperatuur of luchtdruk zijn. Het kan heel erg warm zijn aan de middellandse zee en een flinke berg kan voor een flink ijlere lucht zorgen.

Al deze omstandigheden zijn best pittig voor ons. Maar ook voor onze caravan. In dit artikelen willen we specifiek kijken naar de banden voor een caravan. Want ook die banden, hebben veel te verduren.

Wat is de regelgeving voor Caravanbanden

Niet onbelangrijk is de wet. Het is bijvoorbeeld voor auto’s verplicht om minimaal 1.6 millimeter diepte in de groeven te hebben. Ook is het niet toegestaan om banden met beschadigingen te hebben die het binnenwerk van de band tonen.

Een extra regel voor caravanbanden is dat deze banden het gewicht aan moeten kunnen. Omdat een auto op 4 banden staat en een caravan vaak nog zwaarder is dan een auto, moeten caravan banden veel aankunnen. Om deze reden heeft een caravan behoefte aan andere banden dan een auto.

De wet schrijft voor dat de banden in goede staat moeten zijn.

Er is wat onduidelijkheid over de leeftijd van de banden. Vaak denken mensen dat die maximaal  jaar mag zijn. Het is waar dat banden na een aantal jaren, een grotere kans op scheuren hebben.

Dit is de reden dat het verstandig is om na  jaren de conditie goed in de gaten te houden. De zes jaar is echter geen wettelijk voorschrift.

Let op! Dit wordt soms wel door u verzekering voorgeschreven.

Het balanceren van de banden

De banden en wielen kunnen door het gebruik onevenredig afslijten extra trillingen opleveren wanneer deze niet goed zijn gebalanceerd. Wanneer u dus nieuwe banden ontvangt, laat altijd controleren of deze juist zijn gebalanceerd.

Dit bevordert het rijgenot en de houdbaarheid van uw onderstel!

Zelf een band verwisselen

Het is geen prettig karweitje, toch is het aan te raden om zelf een band te kunnen vervangen. Het kan immers een lastige zaak zijn om hulp te vinden langs een Frans landweggetje. Daarom is het altijd een goed idee om een reservewiel mee te nemen. We hebben al eerder gezegd, dat het een goed idee kan zijn om dit wiel vanwege het gewicht in de auto te vervoeren.

Let er op dat u bij het verwisselen op een veilige plaats staat. Het verwisselen kan wel even duren en u  heeft niet altijd zicht op uw omgeving.

Let bij het plaatsen van de krik dat u deze zo dicht mogelijk bij as plaatst, bij voorkeur onder een steunbalk. Niet zomaar op de onderplaat omdat deze niet berekend is op dergelijke kracht.

Let er op dat uw auto en caravan op de handrem staan, voordat u gaat beginnen.

Wanneer u te weinig ruimte heeft om de krik te plaatsen, kunt u de caravan op een plankje rijden zodat deze hoger van de grond komt.

Stop na 25 kilometer na het wisselen nog een keer om de bouten opnieuw te controleren.

U bent klaar om veilig de weg op te gaan!

Vanzelfsprekend kunt u altijd even bij ons langskomen voor een controle van uw banden. Wanneer u een check bij ons laat uitvoeren, dan controleren wij standaard ook de banden.