De Keuze voor een Caravan: Nieuw of Tweedehands?

Een caravan kan een flinke uitgaven zijn. Aan de andere kant krijgt u er natuurlijk ook veel voor terug. Een huis dat u mee kunt namen naar iedere mooie plek die u wilt bezoeken.

Omdat u vaak weken in uw caravan zult doorbrengen is het ook nog eens een plek die u kunt en wilt aanpassen naar u wensen. Dat betekent dat zowel de aanschaf als de inrichting van uw caravan erg belangrijk zijn.

Bij de aankoop van uw caravan zijn er dan ook grofweg 2 keuzes: Kiest u voor een nieuwe caravan of kiest u voor een gebruikt exemplaar. Naast een verschil in prijs, zijn er nog meer verschillen die invloed hebben op de keuzen.

Wij bespreken de voordelen en de nadelen van beide opties.

Het Verschil in Aanbod van Caravans

Het aanbod voor nieuwe caravans is gigantisch. Er zijn tientallen aanbieders die ieder weer tientallen modellen hebben. Dit betekent dat er honderden verschillende keuzes zijn. U kunt dus exact uitzoeken wat u wilt hebben.

Dit geldt echter bijna in dezelfde mate voor gebruikte caravans. Ook deze keuze in gebruikte caravans is gigantisch. Doordat caravans lang meegaan en mensen door de jaren heen in nieuwe situaties komen door aanpassingen in het gezin of door financiële veranderingen, worden caravans regelmatig ter verkoop aangeboden.

Concluderend is er iets meer te kiezen aan nieuwe caravans maar door het grote aanbod van gebruikte modellen is dit verschil niet erg groot.

Het Verschil in Aanschafprijs

Dit is natuurlijk een belangrijk verschil. Een nieuwe caravan is vaak fors duurder. Waar een tweedehands caravan soms al voor een paar honderd euro te koop is, is een nieuwe caravan al snel meer dan 10.000 euro.

Een caravan is na enkele jaren al snel gehalveerd in prijs dus het kan lonen om op zoek te gaan naar een goed onderhouden jong tweedehands model.

Het Onderhoud van een Nieuwe of Tweedehands Caravan

Een caravan moet onderhouden worden. Zowel van binnen als van buiten. Dit geldt voor nieuwe en voor oudere caravans. Hoewel een oudere caravan meer gebreken kan vertonen, wil dit niet zeggen dat er meer onderhoud is. De controles zijn voor nieuwe caravans net zo belangrijk omdat ook hier zaken gecontroleerd moeten worden.

Vanzelfsprekend zal er wel minder gerepareerd of aangepast hoeven te worden in een nieuwe caravan. Om een nieuwe caravan in goede conditie te houden kan het daarom verstandig zijn de caravan regelmatig goed te reinigen en laten controleren. Hierdoor worden latere reparaties voorkomen.

Op deze manier houdt u de caravan in perfecte conditie!

Uitrusting van de Caravan

Een nieuwe caravan komt vaak met de moderne apparatuur en snufjes. Denk hierbij aan een nieuwe keuken of een moderne inrichting.

Een tweedehands caravan aan de andere kant, is vaak door de eigenaar uitgebreid. Er zijn extra apparaten of accessoires geplaatst. Hierdoor kan een tweedehands caravan wel completer zijn dan een nieuw exemplaar. Zoals eerder genoemd is een nieuwe caravan vaak wel moderner ingericht en uitgerust.

Caravan kopen bij de Dealer of bij een Particulier?

Een dealer weet wat een caravan waard is. Om deze reden zal u minder snel een koopje op de kop tikken. Dit geldt zowel voor een nieuw als voor een tweedehands exemplaar.

Een tweedehands exemplaar kopen bij en particulier kan echter betekenen dat u wel een zeer scherpe prijs betaald. Het kan dus lonen om bij een particulier te kopen. Vanzelfsprekend betekend dit ook dat u geen garantie op uw product heeft. Indien een nieuwe caravan bij een dealer haalt dan is dit wel het geval.

Ook een tweedehands exemplaar zal vaak (op onderdelen) met garantie komen, als deze bij een dealer is gekocht!

U kunt hier in ieder geval naar vragen. Dit betekent dat u bij een dealer waarschijnlijk een hogere prijs betaald. U bent hier wel verzekerd van een hoogwaardiger product.

Conclusie: Een Nieuwe Caravan of een Tweedehands Exemplaar?

Er zijn zowel voordelen voor een nieuw exemplaar als voor een gebruikt model. De voordelen van een gebruikt model zitten vooral in de aanschafprijs. Een nieuw exemplaar heeft als voordeel dat deze wat betreft inrichting vaak moderner zal zijn en dat deze in perfecte staat komt. Dit betekend dat u aan een kleine controle voldoende heeft en er weinig tot geen reparaties nodig zijn in de eerste jaren.

Wij adviseren u graag over de aanschaf van een caravan. Wij kunnen u informatie bieden over modellen of merken die bij u zouden kunnen passen.

Ook is het mogelijk om uw net aangeschafte caravan door ons grondig te laten controleren zodat deze gegarandeerd klaar is voor gebruik.

Regelmatig bieden wij ook zelf modellen aan. U bent dan bij ons verzekerd van een goed product dat door ons zorgvuldig is geïnspecteerd.