Het is weer tijd voor de Voorjaarscheck

De temperatuur loopt op, we hebben weer meer zonuren op een dag en er valt minder regen. Het voorjaar breekt weer aan, de lente is begonnen!
Natuurlijk is de ideale tijd om uw vakantie te plannen of om alvast een weekendje op pad te gaan. Wanneer u de caravan uit de stalling haalt is het wel zaak om even te controleren wat de staat is van de caravan. Wij hebben hiervoor onze uitgebreide controle. Wanneer u deze controle laat uitvoeren, dan bent u verzekerd dat u met een caravan in goede staat op pad gaat.

Tijdig een Afspraak met de Stalling

Omdat het zo maar kan gebeuren dat iedereen tegelijk zijn of haar caravan uit de stalling wil halen, kan het druk zijn bij de stalling. Het is om die reden aan te raden om van tevoren een afspraak te maken waarin u meldt dat u graag uw caravan wilt ophalen of bezichtigen.
Hiermee voorkomt u dat er geen tijd voor u is en bent u verzekerd van een goed lopende planning.
Tip! Wanneer u de caravan uit de stalling haalt, vergeet dan ook niet de afneembare trekhaak of reserveband.

Zelf de eerste Inspectie doen

Wij raden altijd aan om een grondige onderhoudsbeurt of controlebeurt te laten doen door een specialist. Wij hebben om deze reden onze onderhoud beurt.
U kunt zelf alvast een aantal zaken als eerste inspectie controleren. We noemen graag de belangrijkste punten waar u dan op moet letten.
Let op, de eigen controle is geen vervanging voor de onderhoudscontrole door een specialist!

Gasslang en drukregelaar

Wanneer u de gasslang buigt, hoort deze soepel mee te veren. Ziet u tijdens het buigen kleine scheurtjes of barstjes verschijnen? Dan is de slang toe aan vervanging.
Ook de drukregelaar kan minder goed functioneren door ouderdom. De regelaar heeft een membraan, dat poreus of minder flexibel kan worden. Een vuistregel is om de drukregelaar niet langer dan 10 jaar te gebruiken. Het jaartal kan op de regelaar zelf worden gevonden.
Bij onze onderhoudscheck, kunnen wij het systeem meer nauwkeurig controleren op gaslekken of lekkages.

De Bandencheck

Wij schreven al eerder een uitgebreid artikel over de banden van de caravan. Omdat de banden na een aantal jaar uitdrogen, dienen ook deze te worden gecontroleerd.
Soms zijn er ook eisen van verzekeringsmaatschappijen over de maximale leeftijd van een band. Bij deze controle hoort vanzelfsprekend ook het op spanning brengen van de banden.

Sluitingen en afdichten

U kunt zelf controleren of alle onderdelen aanwezig zijn. Zijn de doppen en popnagels nog in goede conditie? Hierbij is zeker het dakluik erg belangrijk. Een loszittend dakluik kan levensgevaarlijke situaties opleveren op bijvoorbeeld de snelweg.

Verlichting van de caravan

Wanneer u de caravan uit de stalling haalt is dit meteen een goed moment om de verlichting te controleren.
U kent het zelf wel:

Links, ja hij knippert! Rechts: Ja knippert ook..

De breekkabel en trekhaak

De breekkabel is de kabel die de handrem van de caravan activeert wanneer de koppeling losschiet. Controleer daarom altijd of de kabel zelf geen beschadigingen heeft. Dit gaat dus niet om het omhulsel, maar om de stalen kabel zelf. De afsluithaak moet ook goed terugveren en stevig sluiten.
Wanneer u een afneembare trekhaak heeft, controleer dan ook deze. Wanneer de kogel erg roestig is dan kunt u deze met een schuurpapiertje en daarna wat tinner of wasbenzine schoonmaken.

Het belang van een Regelmatige Controle

U kunt dus zelf een aantal zaken nalopen wanneer uw caravan uit de stalling komt. Dit is nogmaals geen vervanging van een echte onderhoudsbeurt of BOVAG controle.
Het is aan te reden minimaal eens in de twee jaar zo’n controle te laten uitvoeren. Een aantal verzekeraar stelt dit dan ook verplicht.
Omdat onze voorjaarscontrole of onderhoudsbeurt erg in trek is in het voorjaar, adviseren wij u om tijdig een afspraak te maken.
Dan kunt u weer met een onbezorgd gevoel op pad met uw caravan!