Het Belang van goede Caravanspiegels

Op vakantie met de caravan is altijd weer genieten!

Maar wanneer u de weg op gaat, hoe is het zicht op di weg, zowel vooruit als rondom? Kunt u bijvoorbeeld genoeg zien in uw spiegels?

En wat is wettelijk verplicht?

Wij leggen u uit welke regels vast zitten aan rijden met een caravan.

Wettelijke Verplichtingen bij Caravanspiegels

De wet heeft een aantal voorschriften voor caravanspiegels.

De bestuurder dient in een normale rijhouding in de spiegels en gezichtsveld verbeterende voorzieningen te kunnen kijken. Indien het zicht beperkt wordt door lading die aan de achterzijde van het voertuig is aangebracht of die wordt voortbewogen door het voertuig(lees aanhanger), moet het voertuig voorzien zijn van verstelbare linker- en rechterbuitenspiegel, met een vlak of bolrond spiegeloppervlak, waarmee u langs de aanhanger kunt zien.

Hierbij dienen de scheidingslijn of strepen, aangegeven op de weg, zichtbaar te zijn tot aan de horizon.

Bevestigen van de Spiegels

Let erop dat de spiegels stevig gemonteerd zijn, maar nog wel goed verstelbaar zijn. Als u nog een spiegel wilt aanschaffen kijk dan welke bevestigingsmethode het beste bij uw auto past. Verschillende soorten spiegels hebben hun eigen methode van bevestigen.

U kunt kiezen uit bijvoorbeeld spatbordspiegels. Deze worden echter nauwelijks nog gebruikt, omdat de carrosserie van de auto’s dusdanig is veranderd dat deze niet goed meer te bevestigen zijn.

Daarnaast heeft u deurspiegels, ook deze worden minder gebruikt.

En als laatste opzetspiegels. Dit zijn de meest gebruikte spiegels, omdat deze makkelijk te monteren zijn en op elke auto passen. Deze spiegels kunt u eenvoudig zelf plaatsen verwijderen.

Geadviseerde Stand van de Spiegels

Zorg bij het stellen van de spiegels dat ze breder zijn dan de caravan, maar niet onnodig ver uitsteken. Dit is te controleren door achter de caravan te gaan staan en te kijken langs de caravanwand. Als je aan beide kanten de spiegel kunt zien, dan staan ze op de juiste afstand ingesteld.

Ook moet u er op letten dat de streep op de weg in zijn geheel zichtbaar is. Dat houdt in dat u de streep ook voorbij de caravan kunt zien.

Als de spiegels goed zijn afgesteld ziet u zowel links als rechts hetzelfde beeld van de zijwand van de caravan. Het kan mogelijk zijn dat de rechter spiegel dan verder uitsteekt dan de linker.

Spiegel met een Bol of Vlak Oppervlakte

Bij een spiegel met een bol oppervlak heeft u een groter gezichtsveld. Daar komt echter wel bij kijken dat afstanden moeilijker zijn in te schatten, omdat het beeld meer wordt vervormd. Een spiegel met een vlak oppervlak is dus beter om de afstand te bepalen, maar u heeft een grotere spiegel nodig om genoeg te kunnen zien.

Als u kiest voor een vlak oppervlak let er dan op dat uw auto spiegel stevig genoeg is om het gewicht van de spiegel te dragen en niet te snel naar binnen klapt vanwege de wind die de grotere spiegel opvangt.

Breedte van de auto met Caravan en Spiegels

Weet u niet zeker of u over smalle wegen of door nauwe doorgangen kunt rijden? Kijk dan of de spiegels er doorheen passen. Als dat het geval is dan past de caravan er zeker doorheen. Let hierbij wel op dat u niet te ver naar een kant stuurt.

Wilt u eerst oefenen met het rijden met aanhanger of caravan? Dan kunt u hiervoor een training volgen. Hierbij wordt uitgelegd hoe u de caravan aan- en afkoppelt, hoe u de spiegels afstelt en hoe de caravan reageert op bepaalde rij manoeuvres.

Onderhoudt Spiegels

Als u wilt dat de spiegels zo lang mogelijk mee gaan kunt u onderhoudt plegen aan uw caravanspiegels. Als er schroefjes bij de spiegel zitten zet deze dan zo nu en dan in de olie. Bewaar de spiegels op een vochtvrije plek, bij voorkeur op kamertemperatuur. Met bumperzwart kunt de spiegels ook weer mooi glimmend maken.

Voor gegarandeerde, professionele plaatsing van spiegels kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij kunnen u helpen bij het selecteren van de juiste spiegels en bij het plaatsen van deze spiegels.