Energielabel voor de Caravan

Een energielabel kun je vinden voor huizen, auto’s koelkasten, wasmachines etc. Maar tegenwoordig is er ook een energielabel voor caravans.

Maar wat is een energielabel nou eigenlijk en wat heb je eraan?

Wat is een Energielabel

Een energielabel laat zien hoe zuinig een woning, auto, apparaat of in dit geval een caravan is. Met andere woorden, hoe zuiniger de woning/auto/caravan/apparaat, hoe goedkoper in het gebruik. Bij het afgeven van een energielabel wordt gekeken naar verschillende aspecten. In het geval van een caravan wordt er onder andere gekeken naar de isolatie van vloer, de wanden en dak en de ventilatie. Het energielabel varieert van A (zuinig) tot G (niet zuinig).

Een energielabel laat dus niet alleen zien dat je goedkoper uit bent met het gebruik ervan, maar ook hoeveel invloed het heeft op het milieu. Het label is verplicht voor woningen, auto’s en veel apparaten, maar niet voor de caravan.

Welk effect een energielabel heeft voor een caravan kan nog niet gezegd worden omdat dit pas sinds kort van toepassing is. Maar als we de caravan vergelijken met andere producten kunnen we er van uit gaan dat de waarde van een caravan hoger wordt op het moment dat de caravan een beter energielabel heeft.

Waarom een Caravan met Energielabel

Tegenwoordig zijn we steeds bewuster bezig met het milieu. Door het energielabel zijn we ons ook bewuster geworden van het verbruik van energie. Daarom letten we ook meer op hoe energiezuinig de producten zijn die we gebruiken. Met het energielabel voor de caravan kunnen we dus ook een stuk milieuvriendelijker kamperen. Er zijn ook mogelijkheden om een caravan zelfs nog milieuvriendelijker te maken door er bijvoorbeeld zonnepanelen op te plaatsen.

Veel caravans worden ook steeds vaker gebouwd met dit doel in het achterhoofd. Er wordt gekeken naar welke materialen beter geschikt zijn voor het bouwen van de caravan. Het gewicht wordt zo minimaal mogelijk gehouden, zodat het brandstof verbruik lager is.Het ontwerp wordt vervolgens zo aerodynamisch mogelijk gemaakt om brandstof te besparen.

Dit alles zorgt er natuurlijk niet alleen voor dat je milieubewuster op vakantie kan gaan, het bespaart ook een leuk bedrag aan onder andere brandstof en energie.

Welke Caravans hebben een Energielabel

Zoals eerder al vermeld is het energielabel voor de caravan een nieuw idee. Op dit moment zijn er nog heel weinig caravans met een label. De eerste caravan in Nederland met een label is de Kip.

Omdat het label toch een bepaalde autoriteit heeft waar consumenten aan vast houden zullen meer caravan merken het voorbeeld volgen.

Duurzaam op Vakantie

Houdt milieubewust kamperen ook jou bezig? Dan zijn deze tips wellicht handig. Sowieso zijn kampeer- wandel- en fietsvakanties goed. Uit onderzoek is gebleken dat deze zorgen voor een lagere milieubelasting dan thuisblijven!

  • Zet als je op vakantie gaat ook alle apparaten helemaal uit (niet alleen stand-by).
  • Kies ook een camping uit die bewust omgaat met het milieu. Deze campings hebben vaak waterbesparende sanitaire voorzieningen, sensoren voor verlichting, wordt afval gescheiden en wordt er gebruik gemaakt van groene energie.
  • Gebruik je een gasstel om te koken of een gas-barbecue? Zet deze uit de wind zodat je minder gas verbruikt. Maak ook liever vis klaar dan vlees, dat zorgt voor minder CO2-uitstoot. En hoe vervelend het ook is om af te wassen op vakantie, het is beter dan wegwerp servies.
  • Een goede activiteit tijdens het kamperen is: luieren. Jawel, gewoon genieten van de rust en lekker in het zonnetje zitten. Toch liever een actievere bezigheid? Geniet dan van de omgeving tijdens een wandeling of fietstocht. Of leer wat meer van de cultuur door een museum of kasteel in de buurt op te zoeken.

Dus geniet van je vakantie terwijl je ook nog goed bezig bent voor het milieu! Dubbel genieten dus!

Een goed onderhouden Caravan

Tot slot is belangrijk onderdeel het onderhoud van de caravan. Wanneer de wielen soepel lopen, de rubbers goed afdichten en de apparatuur in goede staat is dan zorgt dit voor minder energieverbruik

Wij helpen u graag bij onderhoud van uw caravan. Dit is zowel goed voor u als voor het milieu!