Tips voor het opzetten van de caravan op de camping

De vakantie is begonnen en u bent aangekomen op de camping! U heeft een mooie plaats geregeld en handelt nog de laatste dingen af met de beheerder van de camping. Nog even en u kunt heerlijk genieten van de welverdiende rust. Maar eerst nog even de caravan neerzetten. Met deze tips haalt u de meeste comfort uit uw vakantie!

Waterpas zetten van de Caravan

Het opzetten van de caravan begint al bij aankomst. Als u bij de aangewezen plek bent, kijk dan eerst naar de beste plek om uw caravan neer te zetten. Let hierbij vooral op waar het meest vlakke stuk is. Dit zorgt ervoor dat u de caravan beter waterpas kunt krijgen en daardoor haalt u meer comfort uit uw verblijf. Als u de ideale plek heeft gevonden, dan kunt u beginnen met het waterpas zetten van de caravan. Dit begint bij de breedte as van de caravan (bij de wielen)! Doe dit door bijvoorbeeld oprijwiggen te gebruiken. Rij in dit geval de caravan de wig op tot de gewenste hoogte en plaats het andere deel van de wig achter het wiel. Let hierbij wel op dat u deze maar aan één kant gebruikt. Het beste is om dit te doen aan de linkerkant (de kant waar geen deur zit). Hiermee voorkomt u dat u een hogere instap krijgt en dat maakt het opzetten van de voortent een stuk makkelijker! Als de caravan over de breedte as waterpas staat, kunt u de caravan over de lengte as waterpas gaan zetten. Dat doet u met het neuswiel. Als u ook hiermee klaar bent, kunt u de stabilisator pootjes uitdraaien (de vier pootjes aan de hoeken van de caravan). Om te kijken of uw caravan waterpas staat kunt u een waterpas gebruiken of met een app zoals de SMART-trailer.

Opzetten van de Voortent

Bij het opzetten van de voortent dient u met een aantal dingen rekening houden om het uzelf gemakkelijker te maken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat u eerst het tenttapijt neer legt. Hiermee zorgt u er voor dat de voortent schoon blijft. Controleer dan ook meteen de caravanrail op bramen en scherpe randen. Daarmee voorkomt u dat de voortent kapot gaat. Start vervolgens met het bevestigen van de voortent aan de caravanrail. Daarna kunt u het frame opzetten. Begin bij het frame in het midden en werk dan naar buiten toe. Zet pas als laatste de voortent strak om het geheel af te maken.

De Stroom aansluiten

De caravan staat maar de koelkast staat nog niet aan en de lampjes werken nog niet. Op de meeste campings is er een stroompaal aanwezig waarmee u de caravan op 230 volt-circuit kunt aansluiten. Voor het aansluiten op 230 volt hebben de meeste caravans een CEE-aansluiting (blauwe stekker met drie pinnen aan de ene kant en drie gaatjes aan de andere kant). Soms is deze aansluiting echter niet aanwezig op buitenlandse campings. Zorg er daarom voor dat u een verloopstekker bij u heeft om toch aan te kunnen sluiten op het circuit! Gelukkig werken veel apparaten in een caravan ook al op 12 volt. Omdat u niet uw caravan op de accu van uw auto wilt laten draaien, omdat u anders niet meer kunt wegrijden met een lege accu, is het verstandig om een accu voor de caravan mee te nemen. Zo heeft u in ieder geval verlichting en stromend water via een waterpompje. Let bij het plaatsen van de caravanaccu wel op dat deze geplaatst wordt in een bak die goed geventileerd is. Tijdens het opladen van de accu kan er namelijk een ‘knalgas’ ontstaan. Bedenk wel dat de accu een tijdelijke oplossing is, want uw een accu blijft niet uw hele vakantie draaien! Als u eenmaal bent aangesloten op het circuit kunt u de accu weer opladen met een transformator of acculader.  Is er geen stroompaal? Dan is er de oplossing om een aggregaat mee te nemen. Een aansluiting via een stroompaal is echter aan te raden indien aanwezig. Wanneer u rustig deze lijst naloopt bij het installeren van uw caravan, dan is het nu tijd om rustig te gaan genieten van de welverdiende rust!